Румъния отложи за 2021 г. срока за пускане в експлоатация на трансграничния газопровод Кишинев - Унген. Това е посочено в Плана за развитие на газопреносната система на Румъния за 2019-2028 г., публикуван днес от молдовското издание "Нюзмейкър", предаде ТАСС.

Строителството на газопровода започна през 2013 г. Тогава властите обещаха газопроводът да е готов през четвъртото тримесечие на 2017 г., след което крайният срок бе отложен за края на 2018 г., посочва молдовското издание.

Същевременно по време на посещението си в Кишинев през октомври м. г. външният министър на Румъния Рамона Манеску бе обещала, че газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация през 2020 г. В публикувания днес план обаче крайният срок за пускането в експлоатация вече е отложен за 2021 г., предава БТА.

Тръбопроводът Кишинев - Унген трябва да присъедини молдовската столица към изградения по-рано с подкрепата на ЕС и Румъния газопровод Унген - Яш. Дължината на участъка (Кишинев - Унген) е около 120 километра. Планира се по тръбата да се транспортират 1,5 милиарда куб. м. годишно.