Продадоха ДЦК за 200 млн. лева,

на година носят доход от минус 0,11%

За първи път държавата продаде нов дълг с отрицателна доходност.

Финансовото министерство пусна емисия 5-годишни държавни ценни книжа за 200 млн. лв., деноминирани в лева, съобщихаот ведомството на Владислав Горанов.

На проведения аукцион постигната среднопретеглена доходност е отрицателни - минус 0,11% на година.

За първи път в този матуритетен сегмент е постигната отрицателна доходност, като спредът спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е в размер на 38 базисни точки, обясняват експертите от финансовото министерство.

При аукциона общият размер на подадените поръчки е достигнал 497,25 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,49.

Разпределението на одобреното количество по видове инвеститори показва водещо участие на банките, които са придобили 64% от обема на емисията, следвани от застрахователните дружества с 26,5% и пенсионни фондове с 9,5 на сто.

Според записаното в бюджета за тази година финансовото министерство е заложило максимален размер на новите задължения от 2,2 млрд. лв., което е около два пъти повече в сравнение с 2018 и 2019 г.

От повече от две години политиката на държавата е да набира финансов ресурс чрез вътрешния пазар. Пичанат е, че лихвените условия са добри, а и не се повишива нивото на външните задълржентияу на България.

За разлика от миналата година, когато новият дълг се набираше само на вътрешния пазар, планът за тази година обаче предвижда и излизане на външните пазари. Това ще стане, само ако условията са изгодни и може да се постигнат ниски лихви.

В бюджета е записано още, че тенденцията за намаляване на съотношението на държавния дълг спрямо прогнозното ниво на БВП ще продължи. То трябва да се понижи от 18,6% към края на 2019 г. до 17% в края на 2022 година.

Има два антикризисни буфера в бюджета за 2020-а - нулевият дефицит и ниският дълг. Това подчерта финансовият министър Владислав Горанов при гласуването в пленарна зала в края на миналата година.