Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди технологичните гиганти от Силициевата долина за рисковете, които те поемат, ако правят бизнес с Китай, предаде Франс прес.

"Не съм тук да ви казвам да се откажете от Китай. Всъщност е обратното: искаме американските компании да забогатеят като правят бизнес там и да създават работни места тук в САЩ", каза Помпейо в Сан Франциско пред корпоративната организация Силикън вали лидършип груп, в която влизат над 350 фирми.

"В същото време трябва да се уверим, че нашите фирми не сключват договори, които укрепват армията на нашия съперник или благоприятстват репресиите му в някои части от Китай. Трябва да се уверим, че американската технология няма да подхранва една наистина оруелова държава, която следи гражданите си. Американските принципи не бива да се жертват на олтара на благоденствието", заяви Помпейо, цитиран от БТА.

Той насърчи американските компании да си зададат някои въпроси като "С кого си имам работа?" и "Какво е истинското съотношение между поеманите рискове и очакваните предимства от тези сделки в Китай?"

Администрацията на Доналд Тръмп обвинява Китай в некоректни търговски практики, в кражба на интелектуална собственост и в стремеж да използва технологиите за разрастване на влиянието си върху някои райони на света или за подсилване на репресията в Китай, по-специално над мюсюлманите уйгури, отбелязва АФП.

Тези обвинения са важен фактор в търговския спор между САЩ и Китай, които утре подписват първата фаза на двустранно търговско споразумение.

Помпейо също призова съюзниците и партньорите на САЩ да не допускат китайския телекомуникационен гигант Хуавей да участва в изграждането на системите им за мобилна връзка от пето поколение 5G, предаде ТАСС.

"Призоваваме нашите съюзници и партньори да не допускат Хуавей да участва в създаването на мрежи 5G. Можем да си сътрудничим с Китай, но трябва да сме честни пред себе си по много сериозните въпроси, касаещи националната сигурност", заяви Помпейо, чиято реч се предаваше в сайта на Държавния департамент.

"Страховете от проникване на китайски компании, които да откраднат идеи" лишават американските предприемачи от доходи, но главният проблем е, че те не са просто опасения на отделни компании, а, че те подкопават целия иновационен сектор на икономиката, отбеляза Помпейо.

Американски държавни представители са предоставили на британското правителство нови доказателства за рисковете от внедряване на оборудване на Хуавей в бъдещи мобилни мрежи 5G, пише в. "Гардиън", цитиран от Ройтерс.

Вчера официални представители на двете страни са се срещнали преди очакваното този месец решение на Великобритания дали да използва технология от китайската компания.

"Високопоставени официални представители на САЩ са казали на журналисти, че използването на технология на Хуавей за 5G във Великобритания би било лудост. Това стана малко след като те представиха нови доказателства на министрите", написа в Туитър редакторът на "Гардиън" по въпросите на отбраната и сигурността.