САЩ решиха да изключат Китай от списъка на валутните манипулатори. Това се посочва в полугодишния доклад на Министерството на финансите за макроикономиката и паричната политика на търговските партньори на страната, разпространен в понеделник, предава ТАСС.

Изключването от списъка беше направено в очакване на подписването на първата фаза на търговската сделка между Вашингтон и Пекин.

„Министерството извърши анализ на развитието на паричната политика на Китай през последните седем месеца... Въпреки че паричната политика на десет държави изисква голямо внимание, никой от основните търговски партньори [не нарушава] съответните законодателни критерии за манипулации с валута от 1988 и 2015 г.“, се отбелязва в текста. „Министерството на финансите помогна за постигането на споразумение по първата фаза с Китай, което ще доведе до по-голям икономически растеж и възможности за американския бизнес.“ Според ведомството Китай е решил да се „въздържа от конкурентна девалвация, като в същото време гарантира прозрачност и отчетност“, предава "Фокус".

На 5 август 2019 г. Министерството на финансите на САЩ класира Китай като валутен манипулатор и изиска от Пекин „прозрачна парична политика“. Тогава Централната банка на Китай заяви, че решението на Вашингтон е необосновано и ще повлияе негативно на възстановяването на глобалната икономика и глобалната финансова система.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 31 декември 2019 г., че на 15 януари в Белия дом ще подпише споразумение за първата фаза на търговска сделка с Китай. Споразумението е безсрочно. Както каза американският представител на търговските преговори Робърт Лайтхайзър по-рано, по-ниските мита на САЩ върху китайските продукти ще влязат в сила 30 дни след подписването на документа.