Кипър е изплатил предсрочно на Международния валутен фонд (МВФ) заем, който бе част от финансовата помощ на стойност няколко милиарда евро, които страната получи през 2013 г., съобщи днес финансовият министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Министър Константинос Петридис заяви, че изплащането на заема ще повиши инвеститорското доверие и ще подобри способността на страната да се финансира директно от международните пазари.

Кипър е успял да изплати заема благодарение на две емисии нисколихвени облигации. С първата емисия от 10-годишни облигации при лихва от 0,73 процента Кипър е събрал един милиард евро, а втората емисия 20-годишни облигации при лихва 1,33 процента са донесли 730 милиона евро. Търсенето на облигациите е било седем пъти по-високо от предлагането, което е рекорд за страната, каза финансовият министър, припомня БТА.

"Това показва дълбочината на доверието на международните пазари към кипърската икономика", посочи той в изявление.

Министърът каза, че емисиите облигации са покрили по-голямата част от финансовите нужди на Кипър за годината и са спестили на страната 15 милиона евро лихви по заема към МВФ.