Дават ги на стопани, които гледат до 50 крави или 200 овце или кози

Фермерите да получават с 25% по-висока субсидия за първите 50 крави или биволи и 200 овце майки или кози майки по схемите за обвързано подпомагане на животни през тази година. Това гласят промените в наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, публикувана за обществено обсъждане. Променя се и възрастта на женските биволи, допустими за подпомагане - на 27 месеца и повече.

Въвеждат се и облекчения в изискването за мляко, според които стопаните ще трябва да доказват реализация от 1500 кг вместо сегашните 2000 кг. Промените се отнасят за животни, които се отглеждат по биологичен начин.

Така се уеднаквявал подходът, тъй като в момента по-ниски добиви спрямо конвенционалното производство удостоверяват и кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци със сертифицирано биологично производство.

По време на теренните проверки в плодовете и зеленчуците от министерството ще контролират за спазването на минималните агротехнически мероприятия, ще проверяват и площите, заявени за подпомагане на култура, несъответстваща на актуалния начин на трайно ползване земята.

От тази година се добавя ново изискване, според което междинните култури трябва да бъдат засети преди 1 септември. А периодът за задържането им на полето за изпълнение на изискванията за екологични площи става от 1 семтември до 1 ноември на годината на кандидатстване. В момента срокът е с един месец назад - от 1 октомври до 1 декември. От земеделското министерство обясняват, че промените са в резултат на проведено допитване до земеделски стопани, направено през юли. То показало, че 82,4% от фермерите са на мнение, че периодът септември - ноември е по-подходящ предвид националната специфика на страната.

Предвиждат се и промени в наредбата по схемата за плащане за памук, според които трябва да се предоставят единствено официалните етикети от опаковките на семената, използвани за посев, тъй като те може да бъдат проследявани благодарение на уникалните си номера. Изискването за сертификатите отпада, тъй като за разлика от етикетите, на тях се издава номер за цялата партида.

Същото изискване се въвежда и за тези, които отглеждат коноп. Те ще предоставят оригиналните етикети от използваните семена, които фонд “Земеделие” ще маркира и после ще ги връща на стопаните.

Променят се и условията и редът за подаване на заявления за плащанията за други райони, засегнати от специфични ограничения.