Новосъздадената Агенция за публичните предприятия до 12 месеца трябва да реши кои от държавните компании, създадени със специални закони, ще останат такива и кои ще се превърнат в администрация.

Агенцията, която наследи приватизационното ведомство, трябва да направи анализ, с който да установи кои извършват основно търговска дейност и да ги предложи на кабинета за преобразуване в търговски дружества, каза директорът на агенцията Петя Александрова по време на среща с представители на ОИСР в четвъртък. От ОИСР отбелязаха напредъка на България в управлението на държавните предприятия. Затова в края на м.г. официално е прието искането ни да бъдем признати за държава, прилагаща Насоките за държавните предприятия.

Като следваща стъпка обаче ни се дават допълнителни препоръки. Сред тях е вертикално разделение на контрол и собственост на държавните фирми, като органите им на управление задължително да се избират с конкурс. Това ще важи и за новия ВиК холдинг.  Въпреки че ОИСР подкрепя неговото създаване, Ханс Кристиансен от организацията предупреди, че такива холдинги крият рискове при разходването на средства. 

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че само за 9 месеца сме изпълнили всички поставени ни мерки.