Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта

Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България.

Принципът е като при денонощните аптеки, които най-често след 22 часа не са отворени, а има само един фармацевт, който обслужва клиентите на гише.

Най-често се оставяло да работи гише в обекти, където няма интензивен трафик през нощта, както и на такива на отдалечени места.

Тази практика обаче не може да бъде въведена на бензиностанции, където има колонки за зареждане с газ. По нормативни изисквания там трябва да има служител, който да зареди автомобила, тъй като не е позволено шофьорът да го прави сам.

Основната причина за новия начин на работа е оптимизацията на разходи - така на смяна оставал само един човек и се намалявали парите за нощен труд. В момента, за да се поддържа дененощен режим на работа, се назначават хора на три смени, а през нощта има поне двама души - един касиер и още един служител, който да обслужва колонките.

В някои места пък общините все повече притискали петролните компании да ограничат извънредното работно време. Основно това ставало в по-малките градове, където денонощните бензиностанции с кафене и магазин се превръщали в места за събиране на повече хора. А повишено ниво на шум след 22 часа нарушава разпоредбите за спазване на обществения ред.

Това е нормална практика, за да могат компаниите да намалят разходите, с което да задържат цените на горивата, коментира Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Той потвърди, че някои от големите компании вече прилагат метода с нощното гише, а други планират да го въведат. При по-малки компании пък част от обектите не работели изобщо през нощта.

Според Терзиев бензиностанции с малък трафик, които работят през нощта, не са рентабилни и носят загуби за компаниите.

Той допълва, че тенденцията е да се преминава към модел изцяло на самообслужване през нощните часове.

На колонките ще се монтират терминали, които да позволят плащане с банкова карта или кеш. Клиентът зарежда сума, за която иска да сипе гориво, след това колонката на бензиностанцията заработва.

Тази практика вече е въведена в редица западноевропейски държави, където бензиностанциите са затворени след определен час и работят само колонките на самообслужване. 

Такива бензиностанции вече има изградени и в България - няколко от големите вериги имат обекти, които са изцяло без персонал.

Според експерти от петролния бизнес издръжката на сравнително малка бензиностанция със служители, които работят денонощно, е приблизително 90 000 лв. на година - за заплати, осигуровки, облекло, ток и други консумативи. За покриването им трябвало да се продават 1000-1200 литра гориво на ден.

При голям обект сумата надхвърляла 250 000 лева, за покриването на която е нужна продажбата на четири пъти повече горива дневно. При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса.

Въвеждането на новата схема в част от бензиностанциите обаче е свързано и с неудобства - освен че клиентите сами трябва да зареждат автомобилите си, не могат да ползват магазините в бензиностанциите или тоалетна.

Експертите посочват и друга причина за избора на работа с едно гише нощем или на самообслужване - минимализирането на риска от инциденти и кражби. В повечето големи вериги касиерите в бензиностанциите са жени. При 24-часов режим на работа те дават и нощни смени, без да има допълнителна охрана, което изкушавало крадци да се опитват да правят обири.

Често се случвало да има и хулигански прояви - дребни кражби на стоки от магизините в бензиностанциите. Само за последните няколко месеца вече има 4-5 опита за кражби от бензиностанции - някои успешни, други - не. 

Над 20 грабежа за 2019-а, задигнаха и машина за винетки

Машина за винетки и 1000 лв. задигнаха 3-ма маскирани от бензиностанция в Долни Богров в нощта срещу петък.

Те влетели в обекта около 2,45 ч. Не носели оръжие, само заплашили служителката вербално. Тя им дала оборота, а апашите задигнали и машината за винетки и избягали с кола.

Това е 3-и грабеж на бензиностанция от началото на годината. Над 20 са нападенията в бензиностанции в страната за 2019 г., показа проверка на “24 часа”.

Сравнен с тях, грабежът в Долни Богров се различава доста. Той също е по тъмно, както почти всички нападения в бензиностанции. При него обаче и тримата бандити влизат в обекта. При другите масово напада един, а друг чака в колата, която е с включен двигател. Тя е паркирана малко по-далеч, а не на самата бензиностанция, както е при последния грабеж.

Дори броят на извършителите е голям - повечето пъти са по двама. “При повече не им остава никаква плячка, защото в бензиностанциите рядко има над 1000 лв.”, обясни криминалист. Той посочи и че се използват оръжия, най-вече ножове. Тези, които нападали с пистолети, пък масово ползвали или играчки, или газови оръжия, уточни висшият полицай. Той добави, че бензиностанциите се избират, защото са лесни за обиране. Причините - нямат охрана, един или двама служители през нощта, а бандитите нападат обекти извън града. Така няма свидетели, а пътят за бягство е чист. Камери пък не засичат автомобила, защото масово апашите го спират близо до обекта, но не и в него. Маската пък крие лицето.

Тази година първият грабеж от бензиностанция е станал на 7 януари около Сандански. Първият за миналата година пък е бил още на 2 януари в обект във Видин. Маскиран мъж влязъл около 1 часа през нощта и заплашил служителката с нож. Отмъкнал 200 лв. и избягал. Камерите на бензиностанцията показали, че го чакала кола с шофьор. За съжаление, регистрационният ѝ номер не се виждал на записа.