Яна Георгиева е станала жертва на

измама с лични данни от приятел на сина ѝ

69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви права.

Жената разбира, че е

мъртва за държавата,

преди месец и половина

“Извика ме пощаджийката. Каза: веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла. И аз веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива”, разказа Георгиева.

Въпреки че жената отишла в НОИ да докаже, че е жива, пенсията ѝ била спряна. Служителите се оправдали с получения от Германия на 8 юни смъртен акт.

Преди 5-6 години Яна Георгиева е изпратила своя европейска здравна карта до българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа. Този документ служи за доказване на здравни осигуровки навсякъде в ЕС и реално в него фигурират всичките лични данни на Яна.

Мъжът, предлагал работа, бил приятел на сина ѝ Светомир.

“В едно от неговите завръщания сподели, че ще си прави собствен бизнес - транспортна фирма в гр. Фрайбург, и ще му трябват хора. Попита дали майка ми не иска да отиде да чисти в офиса.

Обеща, че ще я осигурява,

за да може да вземе

по-хубава пенсия

Говореше за 2000 евро заплата”, спомня си Светомир.

Жената се съгласила и извадила европейска здравна карта, която изпратили до негова племенница в Русе. Приятелят взел документа, тръгнал за Германия, но назначението се отлагало по различни причини, докато в един момент казал, че фирмата му фалирала.

“Изобщо не сме подозирали, че може да злоупотреби с личните данни или да се случи нещо подобно”, обяснява синът. Близките подозират, че българинът е откраднал личните данни на Яна и в продължение на 5-6 години

друга жена се е

представяла за нея

в Германия

Семейството на Яна Георгиева е пуснало жалби и искова молба до съда за отмяна на смъртния акт, но юристи им казали, че няма да го отменят в България, докато не стане в Германия. Изпратили запитване за случая до Министерството на външните работи. С тяхно съдействие успели да научат, че в болница в община Фрайбург е починало лице с имена Яна Георгиева Георгиева. За да може да бъде изписано тялото,

руска гражданка,

представяща се за

дъщеря на мъртвата,

представила

удостоверение за раждане

Цялата документация обаче не е предоставена на българския дипломатически представител.

Междувременно Яна от Габрово е със спряна пенсия, ограничен е и достъпът ѝ до здравеопазване, а тя е с множество заболявания. “Много зле се чувствам и не мога да отида на лекар, защото не съществувам. Имам схващания на цялото тяло, трудно се движа, по цяла нощ не мога да спя, че ми изтръпват краката и ръцете. Имам дабет, прекарала съм инфаркт”, изброява тя.

Близките не знаят дали в Германия се води някакво разследване за откраднатите лични данни. Междувременно от общината във Фрайбург поискали да изпратят копия на оригиналните документи на Георгиева - акт за раждане и лична карта. Ще доведе ли това до отмяна на смъртния акт и кога, семейството не знае.