Консорциумът "Детско здраве", в който водещо е участието на "Главболгарстрой" АД, спечели търга за строеж на първата у нас Национална многопрофилна детска болница. Това съобщиха от здравното министерство, след като днес здравният министър Кирил Ананиев обяви решението си.

От явилите се трима кандидати, консорциумът е предложил най-ниска цена на проекта в размер на близо 77,9 млн. лв. без ДДС. Другите двама кандидати бяха консорциумът с водещо участие на "Трейс груп холд" АД и вторият, който е с мексиканско участие,  "Детска болница София". Консорциумът на "Трейс" обаче не бе допуснат до отваряне на ценовите предложения, защото не отговарял на  предварително обявените условия. 

Сградата, в която ще бъде Националната детската болница, се намира в двора на Александровска болница. Предвидено е да се използва недовършеният строеж там, стартиран със същата цел през 1971 г.

Обединението, спечелило конкурса, е от трите най-големи дъщерни дружества в групата на "Главболгарстрой Холдинг" АД.

Това са "Главболгарстрой" АД, ГБС-Пловдив АД и "Главболгарстрой Интернешънал". И трите са с богат опит в изпълнението на строежи на редица болници, извършване на ремонтни дейности в лечебни заведения, както в страната, така и в чужбина.

Сред проектите на "Главболгарстрой" АД са "Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс на Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД" в София, "Архитектурно-строителни и инсталационни работи при изграждането на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда", както и "Преустройство и разширение на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Преустройството и ремонтът на един от големите болнични комплекси в страната, МБАЛ „Събо Николов“ и Онкология в  Панагюрище пък са дело на ГБС-Пловдив АД

Третият участник в обединението пък - "Главболгарстрой Интернешънал" АД, има опит в изпълнението на подобни обекти извън страната. Сред тях са болничен комплекс в Казълорда, Карахстан, клиника за неотложна помощ, Атирау, Казахстан, както и стоматологична поликлиника с травматологично отделение в Москва, Руска Федерация.

И трите дружествата в консорциума притежават и обединяват ресурс и опит при изпълнението на обекта.