Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %.

„Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма равновесна цена, е свинското месо. При него има парадоксални случаи, в които цената на едро често е по-висока от цената на дребно. Това е нещо, което в една нормална обстановка е ненормално”. Това заяви председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на „Събуди се".

„Това се случва когато по-големи търговски играчи вземат по-големи количества и съответно продават на по-ниски маржове. Обикновено става въпрос за месо от Европа. Оттам нататък излиза една средноформирана цена, която е по-ниска от цената на едро”, каза още той.

„Ако направим ретроспекция на изминалата година ще видим, че тя премина изцяло под движението на цената на свинското месо. Драмата започна от 5-ти август, след като се появи проблемът с чумата у нас”, допълни още Владимир Иванов.

„Главният фактор, който вдига кривата и дърпа цените нагоре, е цената на свинското месо. При плодовете и зеленчуците има сезонни колебания и то относими спрямо един 7-8-годишен период назад”, каза още той.