След инвестирането в изграждане и придобиване на молове и офис сгради на имотния пазар в Европа се задава нов хит - строителство, експлоатация и купуване на домове за възрастни хора. Това сочи нов доклад на консултантската компания Knight Frank.

Насочените към този сегмент от пазара инвестиции през последните 5 години са се удвоили до 6,5 млрд. евро годишно в Европа. На практика към домове за настаняване и грижа за възрастни хора вече се насочват към 2,5 и дори 3% от инвестициите в имоти.

Причините за този бум са няколко. През последните години възвръщаемостта на инвестициите в бизнес имоти или остава на едни и същи равнища, или намалява. В същото време в редица държави като Франция, Германия, Великобритания и Испания вече има доста професионални оператори на хосписи, които управляват ефективно такива заведения. Коефициентът на заетост в тях клони навсякъде към 90%, като таксите, които се плащат за пациентите, навсякъде се увеличават и търсенето на легла в тях ще расте.

В същото време става дума за дългосрочна инвестиция в активи, от които ще има все по-голяма нужда. В доклада е посочено, че към 2050 г. в световен мащаб един от всеки шестима възрастни ще е над 80-годишен в сравнение с един на всеки петнайсет в момента. В резултат на това в грижи за възрастните тогава ще се харчат между 3 и 5% от БВП в сравнение с 1,8% в момента.

Засега Великобритания привлича най-голяма част от инвестициите в старчески домове - 33% от глобалната за континента сума. Следват Германия, Франция, Испания и Италия. Испания например ще е втората в света държава след Япония по дял на хората над 80 години.

България не е посочена в доклада. За южната ни съседка Гърция се прави прогнозата, че е в златната среда на ЕС по дял на възрастното население, т.е. е сред държавите, в които си струва да се влагат пари в старчески домове.