След като Брекзит бъде факт в края на месеца, Европейският съюз ще предложи на Обединеното кралство по-лоши условия по предстоящото двустранно търговско споразумение, отколкото сключените от ЕС сделки с Канада или Япония, съобщава във вторник британския вестник "Телеграф".

Изданието посочва, че Европейската комисия призова страните от ЕС да не разрешават на индустриалните регулаторни органи на Обединеното кралство да удостоверяват, че произвежданите в страната стоки отговарят на стандартите на съюза. Ако Лондон възнамерява да постигне споразумение само за основна търговска сделка, единният блок може да не предложи споразумението за взаимно признаване, което той е подписал с други свои основни търговски партньори, предава БНР.

Така наречените споразумения за взаимно признаване (MRA) се предоставят на други ключови търговски партньори в ЕС, за да се улесни безпрепятственото движение на стоки в ключови сектори, но подобни условия биха могли да бъдат отказани от Обединеното кралство, ако то желае да постигне само базова търговска сделка със съюза.

По-рано тази седмица ирландският външен министър Саймън Коуни каза пред репортери, че Европейският съюз ще постигне споразумение за търговия след Брекзит с Обединеното кралство, само ако Лондон приеме "еквивалентност" относно начина, по който стоките се произвеждат в блока и Великобритания.

"Няма как Европейският съюз да подпише някога търговска сделка, която позволява безмитен, безквотен и безпрепятствен достъп до стоки от Обединеното кралство, влизащи в ЕС, ако няма равни условия по отношение на това как те са произведени, защото това би било нелоялна конкуренция", посочи Коуни в кулоарите на среща на външните министри на ЕС в Брюксел, която се проведе в понеделник.

По-рано пък говорителят на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че Великобритания иска търговско споразумение с ЕС подобно на това между блока и Канада, което ще включва "еквивалентност с ЕС", но също така ще позволи на Обединеното кралство да вземе решение за собствените си търговски закони след Брекзит.