Сухата есен и продължилата суха зима в Добруджа доведоха до трудно изникване на пшеницата. Там, където имаше влага изникна още през ноември, разви се, но дъжд не е падал от доста време и в момента количеството влага в почвата е пет пъти по-малко от предходни години. Тогава се отчитаха 450-500 литра дъжда на кв.м, докато сега е 100 л./кв.м, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Посевите от пшеница започнаха да жълтеят на много места, започнаха да отпадат братя, но все още не говорим за разоравания - каза още той. Положението в цялата страна е такова и ако не падне дъжд или сняг не е ясно как ще се развият нещата нататък.

Лошата реколта ще се отрази върху всичко - цена на хляба, размера на рентите. Ще се наложи да се внася пшеница. В момента на борсите цената й скача главоломно. Сухата есен в Европа и Русия създава проблема, което ще доведе до повишаване на цената на пшеницата, както и климатичните проблеми в Австралия и Канада.

„Като цяло влагата е много малко” – каза и проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. „В момента няма чак толкова влага, но тя не е и толкава необходима, защото температурите не са високи, но трябва да завали, иначе ще има дефицит на воден запас”- добави той.
В Добричка област с пшеница са засети 1,245 млн. дка