Президентът Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз с търговска война, след което даде срок за сключване на споразумение преди ноември.

„Европейският съюз е по-труден за сделка от всички. Те се възползват от нашата страна от много години”, заяви Тръмп пред „Фокс Нюз” в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, пише bg-voice

„В крайна сметка ще стане много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да поставим 25-процентни мита за техните автомобили”, посочи той.

Доналд Тръмп подчерта, че вярва, че ще постигне нова търговска сделка с Европейския съюз преди президентските избори в САЩ през ноември.

„Започваме преговори”, каза той. „САЩ са изгубили 150 милиарда или дори повече в течение на много години заради Европейския съюз”.

„Те имат търговски бариери, зад които не може да се търгува. Те имат мита навсякъде. Те правят нещата невъзможни. Откровено по-трудно е да се прави бизнес с тях, отколкото с Китай. Всичко, което трябва да направите, е да попитате Борис (Джонсън- бел.ред.)”, каза Тръмп.

Той добави, че е говорил с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Давос.

„Не го казвам от сила или от слабост, просто казвам, че трябва да го направят. ЕС отказа да преговаря с президента Барак Обама или президента Джордж Буш. Аз и те, както казват… ще постигнем споразумение”, заяви Тръмп.