В Югозападния регион за развитие

сигурни са София и Благоевград

Десетте най-големи града в България ще си поделят основно парите, които през следващия програмен период се отпускат за градско развитие по оперативната програма, която ще наследи “Региони в растеж”. Това е било съобщено в Правец на съвещание на Националното сдружение на общините в България от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Десетте града са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин, съобщиха пред “24 часа” кметове, участвали в сбирката.

По друг приоритет на бъдещата оперативна програма ще се отпуснат пари за още 30 или 40 града. Колко точно ще са, зависи от промени в Закона за регионалното развитие, които ще определят дали населените места от тази категория трябва да имат над 30 хиляди жители, или може и да са по-малко.

Възможностите на новата оперативна програма ще са такива, че определени средства може да се акумулират и във фонд заедно с пари от други програми. Но тези средства ще се отпускат само за интегрирани проекти за развитие по определени показатели.

Населените места, които не попадат в една от тези категории, ще получават средства по линия на Програмата за развитие на селските райони.

В Югозападния регион за развитие двата града с финансиране ще са София и Благоевград. Имало още 6, които биха покрили критериите.

Ще се получават средства за проекти за цялата територия на общината.