Нетната печалба на Fibank за 2019 г. се очаква да е в размер на около 130 млн. лв. Увеличението за година е с 11,4%, като приходите от операции са се увеличили с 48 млн. лв. Активите на банката надминават 10 млрд. лв. и отбелязват ръст от 8,9% на годишна база. Нетният кредитен портфейл също нараства - с 4,5 на сто, а депозитите - с 663 млн. лв.

От банката припомнят, че миналата година ЕЦБ извърши цялостна оценка на 6 български банки, сред които беше и Fibank, по повод желанието на страната ни да се присъедини към ЕРМ 2. Впоследствие кредитната институция предлага детайлно кредитния си портфейл за съответствие между използваната от ЕЦБ методология и Международните стандарти за финансово отчитане. В резултат на това към края на годината са начислени допълнителни разходи за обезценки за 94 млн. лв. спрямо юни 2019 г. Така разходите за провизии към края на годината ще са 117 млн. лв. Така банката показва по-консервативен подход към оценката на кредитния риск.

Печалбата за 2019 г. ще бъде включена в капитала на Fibank. Това става ясно от информация на банката до КФН и Българската фондова борса.

Така ще се осигурят достатъчно средства за ръст с обявената през декември мярка за предстоящо увеличение на капитала чрез допълнително публично предлагане и допълнителен капитал от първи ред.

Fibank си поставя и нови цели за следващите две години, с които да подобряи качеството на активите си.