Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в петък в интервю за Блумбърг ТВ, че е "нелепо" да се говори, че паричната политика на банката е в режим на "автопилот" с оглед на започналия преглед на стратегията на водената от банката политика, подчертавайки, че определяните от ЕЦБ бъдещи насоки имат "много ясен график, който зависи от фактите".

Въпреки това ръководителят на ЕЦБ предупреди, че политиките могат да бъдат коригирани по различен начин, ако има промяна на постъпващите сигнали, добавяйки, че централната банка следи внимателно как се развива икономиката в еврозоната. "Нека да разгледаме фактите, нека да разгледаме как се развива икономиката".

Г-жа Лагард заяви, че търговските пазари "не трябва да обръщат прекалено голямо внимание" на започналия преглед на стратегията на ЕЦБ, който трябва да приключи през ноември или декември и трябва да включва "количествено формулиране на ценовата стабилност, инструментариума на паричната политика, икономически и парични анализи и комуникационни практики".

Кристин Лагард говори само ден след първото за годината заседание на ЕЦБ, на което банката остави основните си лихви непроменени и обяви, че започналият прегледа на стратегията на централната банка ще включва не само преоценка на инфлационните цели и на инструментите на паричната политиката, но и теми като климатичните промени, предава БНР.

Междувременно мнозинство икономисти и анализатори очакват, че програмата на ЕЦБ за ежемесечни покупки на активи, известна като "количествени улеснения", ще продължи поне до края на следващата година, а текущите лихвени ставки няма да бъдат променяни поне до началото на 2022 година.

Говорейки пред Блумбърг ТВ, шефът на ЕЦБ отново подчерта, че стратегическият преглед ще бъде отделен от решенията за паричната политика, които Управителният съвет на банката ще взема на редовните си заседания на всеки шест седмици и че на тези заседания централните банкери ще отговорят на постъпващите икономически данни.

"На тези, които казват, че ще бъдем напълно статични в следващите 12 месеца, аз казвам: внимавайте, нещата могат да се променят“, предупреди тя.

Лагард също така повтори призива си към правителствата в еврозоната, разполагащи с фискално пространство, да го използват, за да стимулират икономическия растеж, но отхвърли предложението, че централните банки като ЕЦБ не разполагат с други опции. "Не мисля, че централните банки са изчерпали наличните финансови инструменти", каза тя.