България и Кипър споделят много общи ценности и интереси и имат сходни позиции в ЕС и другите международни организация, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис.

Захариева благодари, че българите, които живеят в Кипър и са около 30 хиляди души, се чувстват добре интегрирани. Тя отбеляза, че те са силна връзка между двете държави, а кипърските студенти, които завършват у нас, са едни от най-силните посланици на България в Кипър, предаде БТА;

Кипър е един от големите инвеститори у нас и се разбрахме да работим още повече, за да популяризираме възможностите за инвестиции в България, посочи вицепремиерът.Тя информира, че в края на февруари се планира посещение на президента на Кипър у нас.
Кипър е важна страна за България, а и за цяла Европа, за диверсификацията на доставките на природен газ, отбеляза Захариева. Тя посочи, че проектите, по които се работи - и интерконектора с Гърция, и вземането на решението за участие на България в LNG терминала в Александруполис, и споразумението, което беше подписано между Кипър, Гърция и Израел отварят много възможности по отношение на енергийните доставки и сигурност за България и региона.

Никос Христодулидис коментира, че създаването на механизъм за двустранно сътрудничество ще предостави една платформа за придвижване още повече на разговорите и действията за реални резултати. Убеден съм, че визитата на президента в края на февруари ще даде допълнителен тласък на нашите усилия, отбеляза той. Двамата са обсъдили въпроси от взаимен интерес, сред които миграцията и европейската перспектива на Западните Балкани.

Христодулидис отбеляза, че е важно за партньорите от Западните Балкани да продължат да отстояват твърдо реформите си.