Американската авиокомпания Делта еър лайнс (Delta Air Lines) беше осъдена да плати глоба от 50 000 долара след обвинения за дискриминация към пътници мюсюлмани, предаде Франс прес.

В разпоредба за решаване на спора с пътниците министерството на транспорта посочва, че е установило, че Делта използва дискриминационни практики и е нарушила законите против дискриминацията, като е наредила на трима пътници мюсюлмани да напуснат нейни самолети, предава БТА.

При единия инцидент на 26 юли 2016 година семейна двойка мюсюлмани били изгонени от самолет на Делта на парижкото летище Роаси-Шарл де Гол, защото един от пътниците се оплакал на стюардесата, че поведението им го смущава. Жената носела забрадка, а мъжът скрил нещо в ръчния си часовник, казал пътникът.

Стюардесата заявила, че видяла мъжа да изпраща по телефона си съобщения, съдържащи думата "Аллах".

Командирът на полета разговарял със службата за сигурност на авиокомпанията, която го уверила, че става въпрос за американски граждани, прибиращи се у дома и че няма някакви по-особени сигнали за двамата. Командирът обаче отказал да ги пусне обратно на борда.

Министерството на транспорта изтъква, че ако не е била религията на семейната двойка, авиокомпанията нямало да ги свали от самолета и да им попречи да се качат обратно.

Другият инцидент е с мюсюлманин в самолет от Амстердам за Ню Йорк на 31 юли 2016 година. Някои пътници и стюардеси се оплакали от него, но служител по сигурността не открил нищо съмнително. Командирът на полета обаче върнал обратно самолета на летището, наредил пътникът да бъде изведен и да бъде обискирана седалката му.

Според транспортното ведомство извеждането на пътника е било дискриминация.

След тези два случая Делта твърди, че подобрила процедурите си за безопасност и сега те са "по-обективни".