Държавният дълг на федералното правителство на САЩ ще нарасне силно през следващото десетилетие, сочи последна прогноза на Бюджетната служба към Конгреса (CBO).

Предвижда се американският държавен дълг да нарасне до 31,4 трилиона долара в края на 2030 година, което ще се равнява на цели 98% от БВП на САЩ - най-високото ниво след края на Втората световна война, предава БНР.

Финансовата дупка между разходите и приходите ще продължава да се разширява при сегашните правителствени политики, за да достигне цели 180% от БВП на САЩ до 2050 година, което би било далеч над всички предишни рекордни нива на държавния дълг. прогнозира CBO.

Този растящ дълг ще намали с течение на времето икономическия растеж, тъй като увеличаващите се по размер лихвени плащания към чуждестранните притежатели на дългови книжа на САЩ ще намали доходите на американските домакинства.

Бюджетната служба към Конгреса също така прогнозира, че дефицитът на федералния бюджет през настоящата финансова година ще достигне едни трилиона долара и се очаква да достигне средногодишно около 1,3 трлн. долара между 2021 и 2030 година.

С оглед на настоящите ниски лихвени ставки, CBO отбеляза, че все още има време за справяне със засилващото се фискално предизвикателство. Всъщност, фискалната политика може да бъде използвана като инструмент за справяне с други предизвикателства, пред които е изправена нацията, допълни конгресният бюджетен офис.

В дългосрочен план обаче "трябва да се направят промени за справяне с бюджетната ситуация, тъй като дългът ни расте по неустойчив начин", заяви директорът на CBO Филип Суогъл.

Бюджетната служба към Конгреса също така прогнозира, че икономиката на САЩ ще нарасне с 2,2% през настоящата година. "Предвиждаме, че потребителските разходи, подкрепени от растящите заплати и благосъстояние на американските домакинствата, ще останат силни. Също така очакваме, че бизнес инвестициите ще започнат да се възстановяват, тъй като отслабват някои от факторите, които натежаха на инвестициите през миналата година ", посочи Суогъл.

CBO очаква Федералният резерв на САЩ да запази основния си лихвен процент стабилен до края на 2021 година. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се очаква постепенно да нарасне през следващите 10 години до 3,1% към 2030 година.