Всички политически сили съгласни да се запази сегашният до приемане на еврото

Валутният курс да може да се променя само след ратификация от парламента, за да не се взема такова решение от двама души - финансовия министър и управителя на БНБ. Това заръча премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета в сряда.

Министър-председателят нареди на министъра на финансите Владислав Горанов да се срещне с шефа на БНБ Димитър Радев, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и представители на партиите в парламента, за да договорят текст в Закона за БНБ. Той трябва да гарантира, че сегашната законова защита на фиксирания курс няма да отпадне.

Поводът за изказването на премиера бяха внесените в петък промени в закона от Менда Стоянова.

“Опозицията се опитва да насажда страхове. Тези хора търсят единствено да си играят със страховете на хората”, добави Борисов, тъй като чул “чудовищни неща” по темата. Той обясни, че искаме да влезем в механизма ЕРМ 2, тъй като това гарантирало, че дори и да стане грешка и БСП да дойде на власт, няма да падат други банки. Освен това, “ако си в еврозоната, не може да си от държавите на втора скорост”. В общото европейско семейство има общ портфейл, общи финанси и се знае кой колко харчи, защо и какво е гарантирано с това харчене, поясни Борисов. И добави: “Всички искат да знаят в общия банков съюз какво е положението на българските банки. Това е целта”.

Финансовият министър Горанов веднага изпълни разпореждането на премиера и проведе среща в парламента. След нея стана ясно, че всички политически сили са дали подкрепа за еврозоната. И се обединили около мнението, че до въвеждането на еврото в България ще бъде запазен сегашният курс на лева.