Наредбата отложена с 6 месеца след среща с министър Горанов

Политици от БСП, агитки на ПП “Възраждане”, Мая Манолова със сподвижниците си от “Изправи се.БГ” и футболни ултраси се опитаха да си присвоят в сряда браншов протест срещу изискванията на наредбата за касовите апарати на финансовото министерство. Протестът се превърна в шествие от Народното събрание до Министерския съвет и обратно и завърши с тричасова блокада на Орлов мост.

Заявката за протест пред парламента между 12 и 17 часа е била подадена в общината от Асоциацията на заведенията. Тя настоява за промяната наредбата и за намаляване на ДДС върху храните в заведенията на 5%.

Късно вечерта във вторник при финансовия министър Владислав Горанов се състоя среща с основните браншови организации в туризма и бе решено влизането в сила на наредбата да се отложи с 6 месеца. Същата вечер председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов каза пред “24 часа”, че организацията отменя свикания протест, но той не можел да гарантира, че всички структури от страната ще разберат навреме.

В сряда в 11,30 ч пред парламента започнаха да се събират хора от туристическия бранш, които бяха издигнали плакати с надписи “Наредба 18 - убиец на малкия бизнес”, “Велинград е за 5% ДДС върху храните” и други подобни. Множеството беше към 500-600 човека.

Малко след 12 часа няколко души с мегафони призоваха всички да минат напред и хората се озоваха пред кордон от полицаи и жандармеристи, викайки “Оставка” и “Мафия”. Появиха се знамена на ПП “Възраждане”, а след малко дойдоха бившият омбудсман и неуспял кандитат за кмет на София Мая Манолова и депутатите от БСП Александър Симов и Явор Божанков. В множеството се мерна и Теодор Николов - човекът, който м.г. заплаши със смърт във фейсбук премиера Бойко Борисов и бе арестуван от полицията. В същото време Алибегов заяви, че няма нищо общо с този протест.

Основният спикер бе Росен Миленов - участник в протести от името на най-различни организации. Той говореше по широк кръг от теми - от наредбата за касовите апарати през демографския срив, състоянието на икономиката, бедността, засягайки и екологията. Непрекъснато призоваваше хората да викат “Оставка” и “Мафия”, като ги предупреждаваше да не допускат провокации.

Около 12,30 ч протестиращите потеглиха към Министерския съвет. Там ги чакаше същият плътен кордон от полиция и жандармерия. След около един час скандирания и трошене на касови апарати, които носеха със себе си, потеглиха обратно към парламента, но организаторите призоваха всички да отидат да блокират Орлов мост. Тъй като по пътя множеството намаля до около 200-300 души, протестиращите се разделиха на две групи - едната отиде да блокира кръстовището пред Ректората, а другата - Орлов мост.

Протестиращите блокираха Орлов мост с минимално възможния брой хора.
Протестиращите блокираха Орлов мост с минимално възможния брой хора.