Кметовете да следят дали в населените им места се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Писмо с тези указания е изпратил министърът на екологията Емил Димитров до областните управители, които пък трябва да инструктират кметовете.

Ако има такива места, трябва да сигнализират съответното РИОСВ. Писмото е във връзка със зачестилите случаи с опити за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места. “Това значи, че мерките действат”, категоричен беше министърът.

По време на ресорна комисия в парламента той обясни, че заради засиления контрол и проверки на ДАНС, МВР и РИОСВ вече всеки, който е внесъл контейнер с намерение да го препродаде и да изкара пари, не може да намери къде да го откара и затова се чуди как да се оттърве. Някои се опитват да го върнат обратно, други - да изхвърлят отпадъците по деретата, каза Димитров.

И призова нарушителите сами да спрат с провиненията, защото не е самоцел да се отнемат лицензи.

Отговорността за създаване на незаконни сметища на територията на общините е на кметовете. В правомощията на областните управители е да координират работата на органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на областта по отношение на опазването на околната среда.