На час път той е най-близкият до столицата голям зимен курорт

В България има три големи зимни курорта, подходящи за каране на ски и за професионални състезания по зимни спортове, както и множество по-малки ски курорти. Но определено най-близкият до столицата е Боровец.

Само един час път с превозно средство е достатъчен, за да може софиянецът или гостът на столицата да отиде до пистите на Боровец и да прекара цял ден по тях. Което прави курорта изключително

подходящ за

уикенд туризъм,

и то за доста различни категории скиори – за обучаващи се, за деца, както и за хора с претенции или търсещи по-екстремни спускания. Факелно шествие на ски инструктори в церемония по откриване на ски сезона.

Факелно шествие на ски инструктори в церемония по откриване на ски сезона.

Разстоянието до София е 68 километра, а до Пловдив – 125. От София има редовна автобусна линия от автогара “Юг” с автобуси на всеки 30 минути, които стигат до Самоков. Оттам също на всеки половин час има микробуси до разположения само на 9 километра курорт.

От Пловдив достъпът е само с кола - по магистрала “Тракия” през Костенец и Радуил. Но курортът, който до 2009 г., когато Банско го задмина по дължина на пистите, бе най-големият зимен курорт в България със сравнително

много места

за паркиране

Освен големия охраняем паркинг на входа на курорта двата най-големи хотела - “Самоков” и “Рила”, също разполагат с много места за паркиране, а такива възможности дават и почти всички по-малки хотели. Ски влек на Боровец

Ски влек на Боровец

Боровец е мястото, на което много българи са се учили да карат ски. През последните години зоната пред хотел “Рила” постепенно бе превърната в детски парк “Борокидс”, но навремето това беше мястото, на което много хора са сложили за първи път ски на краката си.

Днес освен “Борокидс” още 7 от общо 25-те писти са подходящи за начинаещи скиори: “Бороспорт плац”, “Спортен център “Бистрица”, долната част на “Червено знаме”, “Сухар”, “Ситняковски път”, “Ротата” и “Рила”. Боровец е един от първите курорти в България с техника за изкуствен сняг.

Боровец е един от първите курорти в България с техника за изкуствен сняг.

В същото време курортът предлага отлични условия за спорт: алпийски ски, сноуборд и ски бягане. Освен това по високите части на Рила планина - ски център “Маркуджик”, в разгара на сезона

снежната покривка

достига 2 метра,

което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд.

В Боровец се провеждат редица състезания. В миналото например той беше два пъти домакин на състезания за Световната купа по ски алпийски дисциплини – през 1981 и 1984 г., и дванайсет пъти домакин на състезания за Европейска купа. През 1993 г. например там се проведе Световно първенство по биатлон.

Но такива събития се провеждат и сега. Последното състезание гигантски слалом за жени например също бе в Боровец – през февруари 2016 г.

В петък, 31 януари 2020 г., в Боровец се проведе надпревара в дисциплината слалом за купа “Бороспорт”.

Международното състезание се организира от концесионера на ски зоната и всяка година привлича състезатели от цяла Европа.

Слаломът за купа “Бороспорт” е и едно от най-престижните състезания за купа “България”, където най-добрите ни състезатели в алпийските дисциплини мерят своите сили.

Това става на писта “Мартинови бараки 4” в ски-център “Ситняково”.

Боровец разполага и с една от най-добре разработените

мрежи от въжени

линии и ски влекове

сред ски курортите у нас. Тя се състои от 7 ски влека, 3 четириседалкови и една шестседалкова въжена линия и един кабинков лифт, които стигат почти до всяка точка от 25-те писти. Системата е достатъчно разклонена, така че образуването на опашки на долните станции на тези съоръжения е по-скоро изключение, отколкото правило.

Боровец бе и първият зимен курорт у нас, който въведе изкуствения сняг. През 2008 г. концесионерът вложи 20 млн. лв. за инсталацията, която захранва над 200 дка писти в зоните на “Ястребец 2” и “Ястребец 3”. Доставени бяха 30 нови мобилни и стационарни оръдия за сняг и бе изграден открит водоем с инсталация, която да подава вода директно към оръдията за изкуствен сняг.

Системата от кабинков лифт, няколко многоседалкови въжени линии и ски влекове е достатъчно разклонена и стига до много места из пистите на курорта.

В Самоков се намират два от стоте национални туристически обекта

Боровец, известен до средата на XX век като Чамкория, е първият планински курорт в България и на Балканите. Историята му започва през 1896 г., когато княз Фердинанд построява тук лятната си резиденция и няколко ловни хижи. След него много аристократи и заможни фамилии от София започват да строят

вили за

летен отдих

и постепенно мястото се превръща в нещо като вилна зона на столицата.

В Чамкория през 1943 г. са преместени ред държавни служби, евакуирани от бомбардировките. Тук на 9 септември сутринта във вилите им са арестувани регентите. Местният исторически музей

Местният исторически музей

Една от историческите забележителности на Боровец днес е построената от Фердинанд лятна царска резиденция “Царска Бистрица”. Девическият манастир “Покров Богородичен” е един от стоте български национални туритически обекти.

Девическият манастир “Покров Богородичен” е един от стоте български национални туритически обекти.

Изградена между 1898 г. и 1906 г., тя е служила за ловна хижа при цар Фердинанд и неговия син цар Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни елементи.

Днес имението принадлежи на Симеон Сакскобургготски и семейството му, които често прекарват времето си тук, но в същото време сградата е отворена и за посещения. В имението семейството отбеляза някои от най-скорошните семейни събития.

В мемоарите си Симеон пише, че при последната си разходка в Рила Борис Трети отсяда в резиденцията, а самият Симеон е бил със сестра си и майка си във вилата, когато научават за заболяването на Борис Трети и тръгват към столицата, няколко дни преди монархът да почине.

Курортът е прекръстен на Боровец през 1942 г., като името е буквален превод на турската Чамкория. Резиденция Царска Бистрица отвън

Резиденция Царска Бистрица отвън

Макар че първото състезание по спускане в Боровец се провежда през 1930 г., за първи път

курортът се появява

в алпийския

календар

на Международната федерация по ски чак през 1974 г. Спортната му слава идва значително по-късно. Курортът се разраства като най-големия център за зимни спортове на Балканите – строят се скивлекове и лифтови съоръжения, оформят се широки писти, изграждат се множество хотели в алпийски стил по модела на френския курорт Les Arcs в област Савоа във Френските Алпи.

В близост до курорта има и друга забележителност -

Черната скала

До нея се стига с 1 час ходене пеша по сравнително лесен маршрут, подходящ за слабо подготвени физически хора. Представлява отвесна скала с височина 135 метра. Горната ѝ част е равна и е обезопасена с метален парапет, като така е превърната в наблюдателна площадка, от която се открива невероятна гледка. Черната скала има малко мрачна слава – след 9 септември от височината са хвърлени в пропастта 60-70 души от Самоков и селата Бели Искър и Белчин.

Самоков е другото място, близо до Боровец, пълно със забележителности. Както подсказва името му, съвременният град е възникнал като рударско селище. Добива се желязна руда, която се обработва на място и се произвеждат всякакви метални изделия.

В Самоков се намират два от стоте национални туристически обекта: Историческият музей на града и девическият манастир “Покров Богородичен”.