Три дни след регистрацията си на газовата борса "Топлофикация-София" осъществи първите си сделки на "Газов хъб Балкан". Столичното дружество бе регистрирано на 7 февруари, а на 10 и 11 февруари направи първите покупки на природен газ. Това обявиха на съвместна пресконференция изпълнителните директори на "Булгартрансгаз" и на "Топлофикация-София" Владимир Малинов и Александър Александров. 

Чрез сделките дружеството е постигнало с около 12% по-ниска цена на синьото гориво. Кога клиентите на парното ще усетят по-ниската цена обаче, решава КЕВР и това ще стане ясно от 1 юли. 

След като излезе на газовата борса „Топлофикация-София“ предвижда да купува обеми на седмична база, докато се стигне до 100 000 мегаватчаса за март. „Вчера закупихме количества от 1000 мегаватчаса, тази сутрин направихме втората сделка за 1000 мегаватчаса. До края на седмицата ще продължим на платформата "ден напред" да купуваме по 1000 мегаватчаса“, поясни шефът на столичното парно Александър Александров.Обемите ще  се увеличават, докато не се достигне до минимум 50 % от количеството, което ползва дружеството използва на годишна база, уточни той.

„Тези дейности, които предприехме няколко години назад с подкрепата на Европейската комисия, за създаване на "Газов хъб „Балкан“ вече дава първите позитивни резултати за постигане на един либерализиран и напълно конурентоспособен пазар“, каза Малинов.

 Към момента „Топлофикация-София“ дължи на „Булгаргаз“ 200 млн. лв. за доставките на газ, но дружеството регулярно плаща вноските си. Александров казва, че до средата на годината те ще бъдатг издължени. „Това са задължения, натрупани в рамките на година и половина. В момента обслужваме абсолютно регулярно задълженията си към „Булгаргаз“.  Абсолютно регулярно изпълняваме задълженията си и към „Булгаргаз“, и към БЕХ“, обясни той.