България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на река Дунав и основният акцент в десетки срещи на премиера Бойко Борисов по време на Мюнхенския форум в края на миналата седмица е бил да се окаже натиск над румънската страна да се задейства процедурата. Това разказа Борисов във видео във фейсбук профила си.

“Да убедят нашите румънски комшии и да действаме. Нека спрем да си говорим пожелателно”, каза Борисов, без да уточни кой точно трябва да ги убеди.

След като на 26 юни м.г. българският транспортен министър Росен Желязков и тогавашният му румънски колега Александру-Ръзван Кук се разбраха да се подпише междуправителствено споразумение за следващ мост над реката и да влезе за ратификация в парламентите, процедурата е в застой заради честата смяна на правителствата в северната ни съседка.

Последното до момента изразено желание на румънската страна беше мостът да се изгради при Свищов и България се съгласи, тъй като мястото на втория Дунав мост - при Видин-Калафат, бе избрано от страната ни. Българското първоначално желание беше да се разшири мостът при Русе.

От юни м.г обаче министерството на транспорта праща няколко пъти писма на румънските си колеги, последното беше преди 2 месеца, но засега отговор няма.