Депо за отпадъци, открито преди 5 месеца за 17 млн. лв. все още не работи. То се намира край благоевградското село Бучино и трябва да обслужва пет общини в региона, предава БНТ.

До края на годината трябва да бъде завършен и вторият етап от изграждането на новото депо, а именно монтирането на компостираща инсталация, която ще струва 12 млн. лв. и ще бъде финансирана с европейски средства.

Новото депо продължава да не работи, защото процедурата по избор на негов оператор беше спряна от община Благоевград. Избраният оператор обжалва решението пред Комисията за защита от конкуренцията и от там се произнесоха, че спирането на процедурата е незаконосъобразно.

Ще се вземе решение за по-нататъшни действия - дали ще се обжалва във ВАС или пък ще се подпише договорът, каза Ясен Попвасилев, зам.-кмет на община Благоевград.

Заради липсата на работещо депо петте общини - Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево са принудени да извозват отпадъците си до други сметища. Транспортирането на всеки тон боклук от Благоевград до Костинброд, струва на общината над 200 лв.

Необходимите средства в годишен размер са 4 млн. 354 000 лв. за извозването и депонирането на отпадъка, обясни Попвасилев.

Хората от село Бучино се надяват да се ремонтира и пътя между депото и населено място. Според тях той е тесен, а това е може да е причина за чести катастрофи, когато започнат да се движат камионите, превозващи отпадъци.

До 2023 година трябва да бъде завършен и последният - трети етап от новото дето. Предвижда се да бъде изградена модерна анаеробна инсталация за разделно събраните отпадъци.

Една от петте общини, включени в проекта за новото депо край благоевградското село Бучино - община Симитли от няколко дни започна да извозва битовите си отпадъци в депото на Разлог. Това, обаче е временно решение и от кметството в Разлог при превишаване на лимита на битовите отпадъци могат да прекратят договора.