Повече пари за социални програми

Промяна на данъчното облагане

По-висок максимален осигурителен доход

Пет съвета, които да позволят на повече българи да усетят макроикономическата стабилност с джоба си, отправи към правителството последната мисия на МВФ.

Четирите най-ключови от тях са в пълен или почти пълен синхрон с намеренията на финансовия министър Владислав Горанов.

(Какво е мнението на най-голямата работодателска организация по всеки от тях - виж по-долу)

Първият съвет е да се преразгледат ставките на имуществените данъци, в частност данък сгради, и те да бъдат повишени.

На два пъти в края на миналата година, когато парламентът гласуваше промени в Закона за местните данъци и такси, министър Владислав Горанов заяви:

“...няма как да

имаме виенска

инфраструктура

с пернишки

данъци”

Веднага след местните избори, той горещо препоръча на кметовете да бъдат по-смели и по-гъвкави при определяне на конкретните ставки.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък в интервю за “24 часа” предложи на кметовете да ползват споделени услуги при събирането на данъците.

Поне100 млн. лв. могат да влязат допълнително в общинските бюджети, ако се актуализират ставките по местните налози и се увеличи събираемостта, пресметнаха експерти.

Резерв се съдържа и в размера на данъчните ставки, и в ножицата между дължими и платени суми.

Събираемостта на местните данъци при някои общини обаче пада почти непрекъснато от 2006 г. насам, когато бе извадена от НАП и бе възложена на общините.

Справка на финансовото министерство, поискана от “24 часа”, показва: за 2019 г. в 212 общини, т.е. в

80% от всички 265

общини, ставката

за имотния данък

е под средната,

записана в Закона за местните данъци и такси.

Изоставане има и в събираемостта - има общини със събираемост под 30% при средна за страната 70%, показват данни на финансовото министерство. Въпреки това местната власт е против по-високи данъци.

Второто предложение на МВФ е да се вдигне максималният осигурителен доход, който в момента е 3000 лв.

През 2019 г. финансовият министър го увеличи ударно до тази сума въпреки несъгласието на работодатели и на синдикати.

За тази година решението бе той да остане на същите нива.

Запознати с плановете на финансовото министерство предполагат, че “паузата” е предизвикана от това, че увеличаването му трябва да намери израз и във вдигане на тавана на пенсиите, което означава и по-голямо натоварване на хазната с разходи.

Според тях обаче още

през 2021 г.

ще има нов

осигурителен

таван,

като сумата ще се определи заедно с работодатели и синдикати, а също и с разчетите на НОИ.

Проблемът, който се създава от размера на осигурителния доход, идва от това, че за доходи над максималния осигурителен доход, т.е. над 3000 лв., не се дължат осигуровки, което засилва неравенството в доходите между богатите и бедните българи.

Фондът добавя още един аргумент в полза на увеличаването на тавана за осигуровките - той е сочен като алтернатива на

замяната

на плоския

подоходен

данък

с прогресивен

Това е и третото предложение на МВФ за намаляване на неравенството в доходите у нас.

Тази идея обаче засега изглежда обречена и не влиза в плановете на финансовия министър.

Горанов на няколко пъти заяви, че прекрояване на данъчната система до края на мандата няма да има.

Въпреки че самият той нееднократно е признавал, че плоският данък не е най-справедливата система за преразпределяне на доходите.

Четвъртият съвет на МВФ също едва ли ще бъде приложен на практика, тъй като

той би означавал

нарушаване на

критериите за

членство в ЕРМ-2,

което се очаква да се случи до края на годината.

Според МВФ е добре да увеличим леко разходите на държавата, но парите да се вложат в смислени инвестиции и социални програми.

Причината е, че “неравенството в България, което е високо, се увеличава през последните години - разходите за социална защита като дял от БВП и ефективността на данъчното преразпределение намаляват”.

Финансовият министър обаче е заложил нулев дефицит в бюджета за тази година, а ако ни приемат в чакалнята за еврото, ще трябва да спази това условие и следващите 2-3 години.

Все пак този съвет би имал частично приложение, ако се намери по-висока ефективност на парите за социалните програми. Така, без да се увеличават драстично парите за тях, би се постигнал сходен ефект, смятат запознати с плановете на финансовия министър.

Една от заключителните препоръки на фонда обаче със сигурност ще бъде изпълнена от финансовото министерство.

Тази за по-ефективното събиране на приходите, което ще увеличи наличните ресурси на правителството, както и ще подобри ефикасността и прозрачността на публичния сектор.

И досега планът на приходните агенции всяка година расте номинално с по 1-2 млрд. лв.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

Плоският данък е свещена крава, отношението

към него трябва да е като към такава

Ще подкрепим по-висок данък сгради, но само ако въведем за тях нещо като валутен борд

Осигурителният доход може да се вдига плавно и само паралелно с тавана на пенсиите

- Последната мисия на МВФ приключи и както обикновено получихме препоръки. Някои съвпадат с идеите и на финансовия министър Владислав Горанов. Как работодателите гледат на офертата да вдигнем данък сгради, г-н Иванов?

- Мисията на фонда бе и при нас, те винаги искат мнението ни като най-голяма работодателска организация. Не сме обсъждали техните препоръки. Имаше много въпроси от тях, те получиха и нашите препоръки. Въпроса за данък сгради обсъждахме с кмета Фандъкова в бизнес съвета към общината. Имаше и контраискане - какво бихте направили, ако повишите данък сгради. Оценката бе, че може да се мисли в такава посока единствено и само за подобряване на инфраструктурата на града. Ако парите се харчат разумно, ако въведем нещо като валутен борд само за данък сгради, сме готови да подкрепим такава мярка. Така те ще отидат за доброто на града, за чистотата на въздуха, за зеления пояс, който бе започнал да изчезва.

- Заменете плоския данък с пропорционално облагане, е вторият съвет. Отношението ви към такава стъпка?

- Плоският данък е нещо, което е като свещена крава, отношението към него трябва да е като към такава - не трябва да се пипа. Исторически това е постижение на КРИБ. Въведохме го след задълбочено проучване на криенето на данъци и събираемостта. Убедихме тогавашния премиер и финансов министър, помогна и ДПС. И Петър Кънев, който оттогава досега е Мистър икономика. Решихме, че ставката на данъка трябва да е под цената на една офшорка, и след като паднем под нея, никой няма да се занимава с това да си крие парите навън. Ефектът бе поразителен, имаше скок в събираемостта с 1/3 през първата година. Когато една държава е във валутен борд, не може да печата пари, за да вдига заплати, единственият начин е да има висока събираемост на данъците.Така че благодарим за съвета, но отношението към плоския данък трябва да е като към свещена крава, иначе се връщаме в годините на износ на капитал.

- Да, но фондът казва, че плоският данък храни неравенството, а то е проблем.

- Фондът не е арката на спасението, ще си говорим културно и възпитано, но твърдо. Неравенствата има начин да бъдат третирани в следданъчната фаза. Това означава - парите са събрани по този начин, по тази данъчна скала и след това търсим най-добрия вариант да помогнем на тези, които имат нужда от помощ. Ние не сме черни капиталисти и изедници, никой не иска да вижда бедни и страдащи около себе си.

- Съвпадат ли вижданията ви за по-висок максимален осигурителен доход?

- Максималният осигурителен доход е интересна величина. По принцип няма начин той да бъде задържан изкуствено - рано или късно се вдига. Това обаче трябва да се случва много внимателно, плавно и в паралел с освобождаване на пенсиите от таван. Решението трябва да се взема след внимателни актюерски разчети. Не трябва да се бърза, тъй като изчезва доверието в системата. А него в момента го има - хората вече сами питат на колко съм осигурен, търсят собствен контрол над партидите си.

- Всяка от мерките, които фондът препоръчва, е алтернативна и се цели в намаляване на неравенствата в доходите, които у нас са тревожно високи. Как може да се случи?

- В момента пазарът на труда е такъв, че се търсят поголовно работници и се предлагат заплати над пазарните. Има толкова свободни места, че ако някой се чувства в неравностойно положение, може да потърси и да намери своето място. Ако трябва да се преквалифицира, ще положи усилия. Да не забравяме,че в целия свят започва едно зелено движение - да защитим околната среда и да премахнем неравенствата. Фондът винаги е бил свързан със затягането на коланите и явно са решили да поработят върху имиджа си. Ние обаче можем да си позволим лукса да не го правим. Левът е стабилен, бордът е стабилен, ще намерим други механизми.

- Проф. Стив Ханке обаче е на друго мнение. Видя заплахи за борда, предрече обезценка на спестяванията...

- Човешката завист няма граници. Защо нещо ще става без мен! Не бих коментирал човек, който обижда без задръжки висши представители на управлението. Не може поименно да се цитира финансовият министър и шефът на бюджетната комисия без никакви доказателства. Нагнетява се напрежение, което, не дай боже, изглежда свързано с оня хор, който не иска да сме част от Европа, а от Евразия.