Най-голямата платформа за търговия в интернет - eBay, откри страница “Произведено в България”, в която се предлагат над 8000 родни продукта, произведени в Пловдивския регион.

В първата по рода си инициатива в България се включиха фирми от различни сектори, в резултат на което платформата eBay вече предлага козметика, мода, детски играчки, стоки за дома, автомобила, градината и свободното време. Освен продуктите на сайта с кратки видеоматериали са представени и някои от пловдивските търговци.

Страната ни е първата държава от Източна Европа, възползвала се от международната програма eBay Export Revival, а Пловдив бе градът, избран за провеждане на обучителни сесии с производителите и търговците. Програмата е насочена към увеличаване на износа чрез подкрепа на малки и средни предприятия да продават онлайн. Инициативата е получила подкрепа от Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и от община Пловдив.

Над 50-те селектирани от eBay български фирми са преминали успешно обучението, целящо да запознае производителите с особеностите при представянето на продуктите, както и с най-ефективните методи при онлайн търговията. В края на 4-седмичния курс предприемачите са разполагали със свои собствени магазини с управляван инвентар в платформата, а някои от тях са регистрирали и първите си продажби.

Продуктите на участващите в програмата компании са представени на специално разработената в eBay страница Made in Bulgaria, създадена от платформата. По думите на генералния мениджър на eBay за Източна Европа, Русия и Израел Иля Кретов Пловдив може да се похвали с много талантливи и успешни предприемачи, които са предопределени да намерят много нови клиенти извън България.

Програмата Export Revival е част от глобалната инициатива eBay Retail Revival, проведена в над 10 града от САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Ирландия, Израел и Русия.

От компанията отчитат, че във всички градове, в които е проведена инициативата, се отбелязва икономически растеж, както и засилване на износа на местно произведени продукти.