Окончателно: Талончета вече само в тотото

От 21 февруари, петък, талоните на двата частни организатора на лотарийни игри - “Национална лотария” и “Лотария България” вече не са валидни.

Вчера в “Държавен вестник” бяха обнародвани поправките в закона за хазарта. Според тях “Национална лотария” и “Лотария България” остават без лиценз, което означава, че нямат право да организират такива игри, както и да продават билети за тях.

Промените в закона отпускат тридневен срок на всеки, който притежава печеливши талони, да ги предяви, за да не изгорят окончателно.

Обектите, в които досега се продаваха билетчетата, вече нямат право да ги предлагат, както и да изплащат малки печалби.

От петък държавното тото става единствен легитимен организатор на лотария.

Поправките в закона обаче не дават отговор на въпроса за неизплатените печалби. Първоначалните текстове, които задължаваха лишените от лиценз оператори да учредят банкови гаранции в полза на държавата, а изплащането на сумите да стане до 31 юни 2021 г., отпаднаха при гласуването в пленарна зала.

“Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо”, обясни във вторник пред БНР адвокат Валя Гигова.

Това означава, че когато фирмата организатор бъде обявена в несъстоятелност, притежателите на такива талончета ще трябва да се включат в списъка от кредитори, които да осребрят вземанията си.

“Въпросът касае крайния потребител, който си е купил билетчето не за да го препродава на трети лица, а за да може сам да спечели. По отношение на тях законът е много кратък и казва - печалбите се изплащат по досегашния ред”, припомня Гигова.

Юристката обаче смята, че това е абсолютно невъзможно по две причини - първо, с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че се забранява и изплащането на печалби, обяснява Гигова.

Допреди две седмици “Национална лотария” изплащаше печалби според правилата, обявени на сайта на играта.

Суми до 1000 лв. се изплащаха в “Лафка”, такива до 5000 лв. - чрез Easypay, а за по-големите спечелилият трябваше да се обади на посочен телефон, за да получи указания за начина и сроковете за плащането.

Адвокат Гигова е категорична, че това вече не е възможно, тъй като в закона освен преходните правила “има изрично правило, че вече не могат да се продават и изплащат печалби в обекти, различни от тези, за които е издаден нарочен лиценз”.

Все още не е ясно и дали търговците, които са закупили билети, ще получат парите си. Миналата седмица стана ясно, че сумите са между 28 и 35 млн. лв. “Тези хора нямат кой знае какви възможности по моя преценка”, каза адвокатката.