Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в рамките на целия ЕС спадна рязко през декември 2019 година, заличавайки изцяло плахото нарастване през ноември, показват данни на Евростат. В същото време строителството в България се сви за трети пореден месец.

Строителството в ЕС се понижи през декември с 2,8% спрямо ноември, когато нарасна с 0,8%, докато строителството в еврозоната се сви с 3,1% след повишение с 0,7% през предходния месец.

Най-солиден спад през декември отбеляза строителството в Германия (понижение с цели 8,7%), следвана от Полша (спад с 3,4%) и Унгария (с 3,0%), докато повишение беше отчетено в Словакия (с 3,4%), Чехия (с 1,6%) и Швеция (с 0,3%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи съответно с 2,6% и с 3,7%. Най-силен строителен спад на годишна база беше отчетен в Белгия (понижение с 6,5%), следвана от Испания (спад с 6,2%) и Полша (с 5,5%), докато рекорден ръст отбеляза строителството в Румъния (скок с 23,1%), следвана от Чехия (с 6,2%), предава БНР.

Според Евростат, в рамките на последното тримесечие на миналата година строителството в ЕС се сви на тримесечна база с 0,6%, а в еврозоната - с 0,9%, като и това представлява намаляване на европейското строителството за трето поредно тримесечие. Спрямо година по-рано строителството през четвъртото тримесечие се повиши слабо в ЕС с 0,3%, докато в рамките на еврозоната се сви с 0,3 на сто.

Според същото проучване на Евростат строителството в България отслабна през декември с 0,8% спрямо ноември, когато се понижи с 1,7%. Това представлява свиване на строителния сектор за трети пореден месец след неговото относително добро представяне през лятото и началото на есента на изминалата година.

На годишна база продукцията в българското строителство се понижи в края на 2019 г. с 0,8% след повишение с 1,3% през ноември. Това представлява първо понижение в строителния сектор от ноември 2018 година насам.

През последното тримесечие на миналата година строителството в нашата страна се сви с 1,5% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 2,3%, докато спрямо година по-рано отбеляза повишение с 1,4%, но след ръст с 4,8% през третото тримесечие.