С 50 % се е увеличило зеленчукопроизводството във Великотърновска област за периода от 2014 -2019. Толкова е ръстът и при овощните насаждения в края 2019 г. и вече са близо 4000 хектара. Това заяви във Велико Търново зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов на среща със земеделски производители от региона.

Той отчете ръст и при птицевъдството и козевъдството. През 2018 г. птиците са били 1,8 млн. броя, което е 12 % от общия дял за страната.

Данните показват, че 134 млн. лв. е брутната добавена стойност от аграрния сектор за Великотърновска област за 2018 г. В региона се обработват 227 000 хектара земеделска земя, което е 5 % от общата използваема площ в страната. 658 млн. лв. е размерът на финансовите средства на цялата селскостопанска политика за периода 2014-2019 като държавни помощи, пазарни мерки и др.

Най-голям дял имат директните плащания - около 426 млн. лв., като са застъпени предимно зърнено-житните култури. По Програмата за развитите на селските райони са изплатени около 170 млн. лв., 36 млн. лв. са по държавните помощи, отчете още Чавдар Маринов.

Той подчерта, че усвояемостта на средства в региона е много висока. Финансовата рамка на Общата селскостопанска политика все още не е определена, но се очаква да има около 5 % намаление за всички мерки, отбеляза зам.-министърът.

„От политическа гледна точка е много важно да се борим за обвързаното подпомагане, дори не само за запазването му, а и за неговото повишаване. В момента то е 13+2 % от директните плащания, а ние настояваме да стане 18+2 % за протеиновите култури, тъй като трябва да гарантираме предвидимост в доходите на земеделските производители. С оглед на отпадането на преходната национална помощ е възможно в риск да бъдат поставени над 13 700 земеделски производители в сектора на плодовете и зеленчуците и горе-долу толкова в сектор „животновъдство“, заяви Маринов.