Регулаторът трябва да прегледа изпълнението на бизнесплановете и дали не се краде при ремонтите

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провери незабавно състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация в страната. Разпореди ѝ още да инспектира включително изграждането на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на вода.

Прокуратурата мотивира възлагането на проверката с голямата обществена значимост на проблема, тъй като се засягат значими обществени интереси. Според чл. 1 от Закона за водите водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност, а ВиК услугите са дейности от обществен интерес.

КЕВР ще трябва да провери как се изпълняват дейностите, предвидени в ремонтните и производствени програми. Те са част от утвърдените бизнеспланове на ВиК операторите и са задължителни за дружествата, защото в тези програми са заложени и инвестициите, калкулирани в цената на водата.

Регулаторът ще трябва да провери и качеството на материалите, които вече са вложени в извършените ремонти.

Другата възложена за проверка област са годишните целеви нива на показателите за качество на ВиК услугите,включително и за намаляване на загубите на вода, които също са заложени в бизнесплановете.

Прокуратурата иска при установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката и предприетите мерки от КЕВР да се изпрати на Върховната административна прокуратура.

От КЕВР коментираха, че ще изпълнят възложените им проверки на водопроводните и канализационни мрежи, изпълнението на бизнесплановете и показателите за качеството на услугите.