Израел и палестинците обявиха днес, че са постигнали споразумение за прекратяване на изострилата се криза в търговията, която засили напрежението между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Израелският министър на отбраната Нафтали Бенет каза, че Израел ще позволи на палестинците да изнасят селскостопански продукти, след като палестинците отново започнаха да внасят израелско говеждо.

Палестинското министерство на селското стопанство съобщи, че Израел е позволил на палестинците да внасят говеждо директно от чужбина без да пояснява дали палестинците са се съгласили да приемат също и израелско говеждо.

Уреждането на търговската криза става на фона на засилилото се напрежение между Израел и палестинските власти, след като миналия месец бе представена инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Близкия изток, която до голяма степен е в полза на Израел. Палестинците веднага отхвърлиха плана,припомня БТА.

Търговската криза започна през септември, когато палестинците решиха да спрат вноса на говеждо от Израел. Палестинските власти твърдят, че по-голяма част от внасяните месечно 120 000 говеда от Израел също са внос и затова палестинците предпочитат да внасят директно от чужбина. Мярката изглежда цели да намали икономическата зависимост на палестинците от Израел.

След случилото се през септември израелските животновъди отчетоха свиване на пазара си и оказаха натиск върху израелските власи да вземат мерки. Министърът на отбраната Нафтали Бенет отговори със забрана на палестинското говеждо и други продукти, което път разшири бойкота на палестинците и те спряха да внасят израелски плодове, зеленчуци и напитки.

Палестинците заявиха, че целят да накарат Израел да отмени забраната, а Израел посочи, че нормалната търговия ще бъде възобновена, веднага щом палестинците отменят забраната за говеждото, която доведе до кризата.