И БНБ, и банкери са категорични: Няма натиск върху борда

Българите обменят повече евро в последните дни, но парите си остават в банките под формата на депозити.

Така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 милиард лева, с които са купени евро. Като причина за засиления интерес се посочват дебатът дали да влезем в чакалнята на еврозоната и приетата от парламента поправка в Закона за БНБ, която “закова” курса лев - евро на сегашните нива.

Още тогава Менда Стоянова обясни пред “24 часа”, че покритието на валутния борд е 160%. Това означава, че дори всички хора и фирми да поискат да заменят едновременно левовете си с евро, няма да има никакъв проблем. Същото потвърди и икономистът Владимир Каролев.

От националната банка са категорични, че няма тенденции, които биха поставили паричния режим под натиск. Банкери добавят, че атрактивни депозити в евро допълнително привличат клиенти.

“В седмицата 10-14 февруари 2020 г. на касите на БНБ са продадени 27,2 млн. евро. Банките са продали нетно 177,4 млн. евро на физически лица и фирми от финансовия сактор без банките и БНБ и нефинансовия сектор, в т.ч. са купили 453,5 млн. евро и продали 630,9 млн. евро. Подробна статистика за валутния пазар БНБ обявява на сайта си.” Така от централната банка отговориха на въпроси на “24 часа” дали има повишено търсене на евро и дали това създава проблеми за банките и за стабилността на валутния борд. Уважавани икономисти и финансисти дадоха съвети на хората да не обменят левове с евро, защото така губят от курсовите разлики.