Европейските акции се намират под натиск от продажби за пета поредна сесия на търговия и вече се търгуват близо до 4-месечни дъна, тъй като бързо разрастващата се епидемия от коронавирус на стария континент задълбочава инвеститорските опасения за негативното влияние на Covid-19 върху глобалния икономически растеж.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,85% след първоначален спад при старта на днешната търговия с 2,6% до най-ниско ниво от края на октомври 2019-а година, като това представлява пета поредна негативна сесия на търговия. Така общият европейски индекс вече се търгува с 9,4% под неговите рекордни върхове, достигнати само преди седмица, като спадът на глобалните фондови борси през последните четири сесии на търговия вече заличи около 3 трлн. долара от пазарната капитализация на акциите по цял свят, предава БНР.

Сред най-силното засегнатите през днешната европейска търговия са акциите на туристическите и пътнически компании, на банките и фирмите за финансови услуги, на технологичните и химически компании, като те поевтиняват с между 3% и 4%.

Новото понижение на европейските борси следва снощния пореден брутален спад на Уолстрийт и сутрешните продажби на азиатските пазари на акции, след като здравната служба на САЩ предупреди американците да се подготвят за евентуално разпространение на коронавируса в страната на фона на рязкото увеличаване на броя на заразените в Европа, по-специално в Италия, и в Южна Корея.

Немският фондов индекс DAX 30 се понижава с 2%, френският CAC 40 - с 1,13%, британският FTSE100 - с 1% и испанският Ibex-35 - с 1,05%.

Снощи пазарите на акции на Уолстрийт отново се окъпаха в тъмно червено, като индексът DJIA затвори със понижение от 879 пункта (спад с 3,15%) само ден, след като загуби на 1000 пункта. Широкият индекс S&P500 се понижи с нови 3,03%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,77%, след като по време на търговията в понеделник и те отбелязаха драстични понижения съответно с 3,4% и с 3,7%.