Полезни съвети как да избегнем плащането на някои услуги

Таксите, които събират банките, за да извършат парични услуги на гише, продължават да се увеличават. Последните данни на БНБ, които показват средния размер на сумите по разплащателни сметки, показват поскъпване на почти всички услуги, ако се ползват в банков офис.

Данните са за декември миналата година и се обявяват два пъти в годината, тъй като БНБ е задължена да следи за определяне на приемливи такси по платежни сметки за т.нар. основни операции.

Данните, обявени от БНБ, показват, че към декември 2019-а средният размер на всички такси на гише се е увеличил с 41% - от 1,05 до 1,48 лв. За същите операции, извършвани онлайн, средните такси са намалели с 22% - до 43 ст.

Заради еврорегламент, който България вече прилага,

поевтиняване

има при

преводите от

и за чужбина

Изискванията на този регламент задължават трезорите да спазват правото на всеки гражданин, независимо от това в коя държава живее или работи, да открие първата си банкова сметка и да получи обслужване на плащанията през нея по такси, които не трябва да са по-високи от средните за страната, в която той пребивава.

От обявените на сайта на БНБ данни става ясно, че таксите за най-често използваните услуги - откриване, закриване, преводи, поддържане на банкови карти и други, са поскъпнали на гише с 10-12%. Така например откриване на разплащателна сметка през август миналата година е струвало 1,84 лв., а през декември същата година - 1,94 лв.

Ако този, който си открива разплащателна сметка, иска и дебитна карта към нея, поскъпването е близо 6 пъти повече и сега тази услуга струва 1,62 лева. За сравнение - през август откриването на сметката е било безплатно, а картата към нея е струвала 0,25 лв.

Повечето банки вече поставят и условия, които водят до увеличаване или до по-ниска банкова такса. Например с 15 ст. по-евтино ще излезе закриването на сметка и ще струва 3 лв. вместо 3,15 лв. през август, но ако сметката е била поддържана над 6 месеца.

Най-голям ръст

има в средните

такси за теглене

на пари

Ако сумата е до 1000 лева, на гише услугата вече струва 2,26 лв. вместо 1,37 лв., колкото бе през лятото на 2019 г., което означава, че поскъпването е с 65%. Същият е ръстът в цената на плащания по директен дебит към сметка в същата банка. Ако преводите са от една към друга банка, исканата минимална сума е 3,39 лв. вместо летните 2,17 лв.

От този тип парични услуги не се събира такса при внасяне на суми, и то на по-високи - таванът за нулевата такса при тях е намален от 3889 лв. на 3652 лв.

Намаление -

с 16,4%, има

за онлайн

трансферите

по сметка в друга банка. Поскъпване има при плащанията към бюджета - ако сметката на държавата е в същата банка, услугата вече струва 1,56 лв., а когато се превеждат пари по сметка на бюджета в друга банка - 3,24 лв.

Заради непрекъснатото увеличение на банковите такси все повече финансови експерти дават съвети как може да бъдат избегнати някои от тях.

Първият съвет е, ако не ползвате банкови карти, най-често кредитни, или онлайн банкиране, закрийте ги, много често разходите по тях са по-високи от лихвите, които банката ви начислява. Откриването на директен депозит, подписването на извлечения без хартия, с електронен подпис и ползването на целия набор от услуги на онлайн банкирането също пестят пари.

Ползвайте

услугите на една

и съща банка,

гласи друг от съветите. Например, ако имате ипотечен или друг заем в една банка, открийте там разплащателна сметка, много често се дават отстъпки в таксите заради това. Внимавайте обаче разплащателните сметки да са винаги заредени, тъй като таксите за недостиг на пари в тях са доста високи. Изминете малко по-голямо разстояние, за да стигнете до банкомат, който е на банката, издател на картата ви, за да не плащате за теглене и други операции. Може да ползвате мобилното приложение на банката за намирането на безплатни банкомати. Естествено, може да използвате услугите на много компании, които предлагат парични преводи и други основни операции без такса. Ако решите да закривате сметка, изчакайте 6-те задължителни месеца, за да го направите без такса.