Така пътната агенция спестява от срока за изграждане на магистралата

Сгъстените срокове за изграждане на липсващите участъци от магистрала “Хемус” принудиха Агенция “Пътна инфраструктура” да търси за първи път външна фирма, която да отчужди имотите върху предстоящите три участъка от аутобана в Ловешко, Плевенско и Великотърновско. Това личи от обявата за обществена поръчка, пусната преди ден от агенцията.

Магистралата трябва да бъде изградена напълно до 2024 г. Подготвят три участъка в Ловешка, Плевенска и Великотърновска област и за отчуждаването на терените за тях се търси фирма, която да е в състояние за 240 дни да подготви цялата документация.

Избраната фирма, която трябва да предложи оферта максимум до 79 200 лв., трябва да уточни имотите, които ще бъдат засегнати, да подготви документите, да съгласува отчуждителните актове с местните земеделски комисии, кадастралните служби и експлоатационните дружества и да издири собствениците, като ги уведоми чрез “Държавен вестник”, ако не ги открие на адрес. После трябва и да подготви актовете на Министерския съвет за отчуждаването и да предаде цялата документация на АПИ.

Срокът за изпълнение на първия етап от поръчката е 120 календарни дни и започва да тече от момента, в който АПИ предаде на избраната фирма техническите проекти за участъците. Вторият етап също е 120 дни и тече, когато МРРБ одобри парцеларните планове за тези отсечки от магистралата.

Досега цялата подготвителна работа по отчуждителните процедури се извършваше от възложителя на магистралата - АПИ, като тази дейност предшества обществената поръчка за избора на фирма за изграждане на пътя. С избора на външна фирма агенцията спестява около 240 дни от целия процес. Кандидатите за тази поръчка могат да подават оферти до края на работния ден на 16 март т.г.