14,2 млн. лв. е изплатила пътната агенция досега за отчуждаване на имоти по трасето за изграждане на околовръстния път от кв. “Младост” до магистрала “Тракия”. Това съобщи АПИ.

Имотите са разположени по цялото трасе, дълго 6 километра. Все още има няколко отчуждителни акта, които не са влезли в сила, но те са малко на брой. Това означава, че почти цялото трасе е готово за строене.

Изграждането на пътната артерия ще струва 142,7 млн. лв., като средствата са осигурени от държавния бюджет. Според АПИ участъкът трябва да е готов до края на 2021 г.

Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите “Струма” и “Тракия”, ще се улесни и транзитният трафик от магистрала “Европа” и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Строителните дейности ще започнат малко след края на пътния възел при пресичането на бул. “Цариградско шосе” и софийския околовръстен път. Краят им ще е при реконструирания участък през 2012 г. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

Същевременно завърши изграждането на обходния път на гр. Камено край Бургас. С построяването на отсечката, дълга 2,3 км, се повишава безопасността на движение, а трафикът с товари от “Лукойл Нефтохим”, транзитните тежкотоварни и леки автомобили се извежда от улиците на града. Проектът се финансира от републиканския бюджет, като инвестицията е за над 2 млн. лв.

За обекта има подписан Акт 15 за завършване на строително-монтажните работи и предстои издаването на Акт 16 и разрешението за ползване. Изпълнител е “Трейс Груп Холд”, а строителният надзор е осъществен от “План Инвест Пловдив”.