Три ведомства ще имат достъп и ще получават информация от толсистемата. Това става ясно от инструкция за взаимодействието им, предложена от финансовото министерство за обществено обсъждане.

АПИ ще даде достъп на МВР и митниците, като им предоставя в реално време номер на регистрационна табела и информация за пътно превозно средство. Ако се установи, че то не е в регистъра на превозвачите или че е без платена винетка или толтакса, ще се уведомява МВР за налагане на съответното наказание. Нарушителят ще има възможност за доброволно плащане.

Пътната агенция ще предоставя на МВР и данни за съставените и връчени актове на водачи, както и за промени по тях - обжалване, потвърждаване, изменение, отмяна, частично или пълно плащане или изтекла давност. Данните за преминали през зоната на мониторинг автомобили, с изключение на снимковия материал, ще се предоставят чрез общата информационна система.

МВР ще получава и снимки и видеозаписи, като веществени доказателства за административно производство. Определени длъжностни лица от пътната агенция пък ще получат достъп до регистрите на МВР, за да установяват бързо собствеността на превозното средство, за вида, категорията, масите на превозното средство, технически допустимите маси на теглено ремарке, броя оси, екологичната категория и вида гориво.

Митниците ще получават информация за движението на автомобилите по републиканската пътна мрежа, а ще предоставят на МВР и на АПИ данни за декларирани стоки, платени мита и акциз, както и за извършени митнически нарушения.