Не са верни твърденията на някои медии в Прищина, че САЩ ще въведат санкции срещу Сърбия, ако тя не се съгласи на споразумение с Прищина, заявяват за "Данас" източници от дипломатическите среди.

Според тези източници на среща неотдавна със сръбския и косовския президент Александър Вучич и Хашим Тачи във Вашингтон американски официални лица заявили, че санкции ще бъдат въведени на Прищина, ако не премахне митата върху сръбските стоки, докато ембарго срещу Сърбия не е било споменавано, пише "Данас".

Някои западни дипломати неофициално твърдят, че в контекста на решаването на косовския въпрос те ще продължат да използват метода на "пръчката и моркова", но в последно време Белград сътрудничи повече от Прищина, допълва БТА.

Ръководителката на канцеларията на ЕС в Косово Наталия Апостолова заяви в интервю за прищинския "Лайми", че приветства първата стъпка на косовското правителство в посока премахване на митата върху вноса от Сърбия и представителите на ЕС са готови да изпълнят посредническата си роля и да създадат възможност за диалог между Белград и Прищина, пише в. "Блиц".

Приветстваме като първа стъпка премахването на митата върху вноса на суровини от Сърбия и Босна и Херцеговина от страна на премиера Албин Курти, заявила Апостолова, оценявайки, че тази стъпка би имала позитивен ефект за възобновяването на регионалната търговия и отварянето на прозорец за продължаване на диалога между Белград и Прищина, който ще бъде облекчен от ЕС, пише изданието.