Гърция няма да бъде задължена да постигне договорения първичен бюджетен излишък от 3,5 процента тази година, съобщи гръцкият финансов министър Христос Стайкурас след телеконферентното заседание на министрите на финансите от еврозоната вчера, посветено на последствията от кризата с новия коронавирус, предаде агенция АНА-МПА.

Според Стайкурас решенията на еврогрупата напълно отговарят на гръцките позиции и приоритети. Председателят на еврогрупата Марио Сентено е заявил в отговор на въпрос за финансовите ограничения към Гърция, че по отношение на страната ще бъде използвана напълно цялата гъвкавост, която се предоставя на останалите страни членки, предава БТА. 

В този контекст гръцкият финансов министър уточни, че тази година няма да е в сила ангажиментът за постигане на първичен бюджетен излишък от 3,5 процента, който беше договорен при излизането на Гърция от спасителните програми през 2018 г. Също така разходите, които се правят за преодоляване на последствията от новия коронавирус, ще бъдат изключени от общия финансов резултат. Еврогрупата е признала и необходимостта в изключенията да бъдат включени и увеличените напоследък разходи за посрещане на проблема с миграцията.