Коалицията на иновативната екосистема, в която влизат стартиращи компании, акселератори и инвеститори за стартово бизнес развитие в България, призова за незабавни действия за подкрепа на иновативните малки и средни предприятия в начална фаза и фаза растещ (startups и scaleups), съобщи move.bg.

Коалицията, в която участват BESCO - Българската стартъп асоциация, EDIT.BG - общност за икономическо развитие чрез иновации и технологии към фондация MOVE.BG, Endeavor - най-голямата световна организация, подпомагаща предприемачеството с висока добавена стойност, и BVCA - Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, изпрати отворено писмо с конкретни предложения до министър-председателя Бойко Борисов, еврокомисар Мария Габриел, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Авторите на писмото предупреждават, че “настоящата кризисна ситуация изправя голяма част от стартиращите компании пред риска да фалират или да потърсят перспективи за развитието си извън България. Такъв сценарий би имал дългосрочни негативни ефекти за конкурентоспособността й икономическото развитие на страната ни”. Затова от коалицията апелират за осигуряване на леснодостъпен механизъм за получаване на ликвидни средства чрез фонд мениджърите, одобрени от “Фонда на фондовете”, както и включване на стартъпите в списъка с потенциални бенефициенти на програмите за подпомагане на бизнеса със средства, предоставени от “Българската банка за развитие” и нейния фонд за дялово инвестиране. Предлага се и отсрочване на задълженията към държавата, в частност на осигуровките на служители на стартъпи до нормализиране на икономическата обстановка.

“Мерките в писмото ни целят да осигурят необходимата ликвидност на стартъпите в периода на кризата, породена от COVID-19, и възможността те да продължат своето развитие и пълноценен растеж в бъдеще. Наша обща грижа днес трябва да бъде осигуряване на среда тези млади компании да пораснат в големи структуроопределящи бизнеси от България в ерата на автоматизацията, в която живеем,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и един от инициаторите на писмото.