Срокът за корпоративния данък е увеличен до края на юни месец, същото важи и за едноличните търговци. За физическите лица обаче срокът остава непроменен, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Сроковете за осигурителните вноски не са променени - нито при осигуряването, нито при ДДС, но се преустановява принудителното събиране. Осигуровките се плащат до 25-то число всеки месец. Все още не можем да правим макроикономически изводи. Трябва да мине минимум месец, за да изведем изводи. Виждаме, че хората подават данъчни декларации, но съвсем друг е въпросът дали те ще бъдат платени в срок, поясни Бъчваров.

Той допълни, че всички справки и плащания към бюджета са достъпни онлайн. Офисите на НАП ще продължат да работят.

В момента се обсъжда програмата за компенсирането, предстои да се обсъди каква е директната работодателска помощ. Нека да изчакаме решението на правителството, коментира Бъчваров. 

Всеки, който има персонален идентификационен код, може да провери върху каква сума е осигуряван от работодателя си, всеки нает може да види дали всичко с неговото осигуряване е наред. Работникът обаче не следва да се самоосигури за периода, в който работодателят не може да плати, следва да има обсъждане, каза още той.

Бъчваров заяви, че лихвите текат и те не следва да бъдат опростени - до 15 април всички юридически лица трябва да подадат декларации за прогнозираната печалба.