Президентът на Иран Хасан Рохани днес призова настоятелно Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на страната му, която е сред най-силно засегнатите от новия коронавирус, спешен заем от 5 милиарда долара. Парите, според Рохани, са за борбата с пандемията, предаде АФП.

Настоятелно моля всички международни организации да поемат отговорностите си, каза Рохани на заседание на правителството.

Ние сме член на МВФ. Ако се налага дискриминация между Иран и другите за отпускането на кредити, нито ние, нито общественото мнение като цяло няма да търпи това, допълни Рохани, чието изказване бе предавано по телевизията.

На 12 март Иран обяви, че е призовал Фонда да поеме отговорностите си, след като Техеран поиска финансова помощ, за да овладее разпространението на новия коронавирус. По принцип това е твърде рядка стъпка, защото Иран не се обръща често към Фонда за финансиране, отбелязва АФП.

Иранската икономика е в задънена улица от възобновяването на американските санкции след оттеглянето през 2018 година на САЩ от международното ядреното споразумение с Техеран, допълва БТА.

Администрацията на президента Доналд Тръмп, която води кампания на "максимален натиск" срещу Техеран, вероятно ще използва правото на вето на САЩ в МВФ, за да блокира отпускането на кредит на Иран с аргумента, че Ислямската република ще използва парите за военни цели.

Техеран не е получавал помощ от МВФ след отпуснатия му кредит между 1960-а и 1962 година или преди появата на Ислямската република през 1979-а, според данни на Фонда.