"Кауфланд България" дарява 10 000 лева на Българска хранителна банка (БХБ), съобщиха от търговската верига в сряда. Със средствата компанията ще подпомогне дейността на първата и единствена организация у нас, която в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните събира и складира хранителни продукти с кратък срок на годност и ги разпределя до хора в нужда с помощта на мрежа от партньорски организации.

От създаването й през 2012 г. хранителната банка дава възможност на компаниите в страната да даряват храна, която иначе би била изхвърлена. Месечно дейността на банката обхваща около осем хиляди българи от уязвими групи. По данни на организацията до 2020 г. с нейна помощ от унищожаване са спасени над 2000 тона храна за над 4,7 милиона лева.

„БХБ има важна роля във веригата за доставка. Тя помага годни хранителни продукти да стигнат до нуждаещи се вместо да бъдат изхвърлени. В извънредното положение в страната потребността от дейността на банката расте още повече и затова апелирам към всички наши доставчици и партньори да я подпомогнат, за да продължи тя своята двойна мисия – да подава ръка на храната и така да спасява хора“, каза председателят на Управителния съвет на Kaufland България Иван Чернев.

„Благодаря на "Кауфланд България" за подкрепата за работата ни и пожелавам на целия екип на компанията и техните семейства да бъдат здрави!“, коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.

От търговската верига посочват, че дарителството е  част от цялостната политика за устойчиво развитие, която компанията следва в последните години под слогана "Действията носят промяната". За дългосрочна политика за корпоративна социална отговорност "Кауфланд България" получи и призът "Най-голям корпоративен дарител" на Българския дарителски форум.