Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти (близо 24 млрд. долара) ликвидни средства за компаниите, за да им помогне да се справят с последиците от икономическите ограничения, наложени заради коронавируса. Това съобщи днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

Програмата ще позволи на Полша да спаси между 2 и 5 милиона работни места.

Три четвърти от схемата ще бъдат насочени към микро-компании, както и към малки и средни предприятия с до 250 служители.

Всяка микро-компания (за която работят до 9 служители) ще може да получи субсидия от около 300 000 по тригодишна времева рамка, а малко или средно предприятие (с 10 до 250 служители) - до 3,5 милиона злоти, отбелязва БТА.

До три четвърти от тези субсидии няма да трябва да бъдат възстановявани на хазната, а евентуални вноски за връщането им ще започнат едва след първата година на програмата. Големи компании също ще могат да се възползват от схемата, ако плащат данъците си в Полша, допълни Моравецки.

За да получат помощ, компаниите ще трябва да отговарят само на две условия - да не спират дейност и да задържат служителите си.

По-рано днес Полша понижи водещата си лихва.

Полската централна банка ще направи "всичко необходимо, за да смекчи възможно най-много последиците на пандемията за полската икономика, за да се върне страната към безпрецедентният си период на икономически растеж, подчерта централният банкер Адам Глапински.

В средата на март Полша обяви икономически пакет от 212 млрд. злоти срещу отражението на коронавируса. Мерките включваха субсидиране на заплати, кредитни гаранции и мерки в подкрепа на ликвидността за компании, разходи за здравеопазване и инвестиции.

Потвърдените случаи на Ковид-19 в страната са 5000 със 136 жертви на заболяването.