Централната банка на Китай днес понижи лихвата по средносрочното финансиране за търговските банки до рекорден минимум в опит да се противопостави на икономическите последици на кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Лихвата по едногодишното средносрочно кредитиране (MLF) спада от 3,15 процента до 2,95 процента, което е най-ниското ниво от въвеждането на инструмента през септември 2014 година.

Понижението с 20 базисни пункта до голяма степен отговаря на очакванията на пазарите, предава БТА. 

Решението би трябвало да проправи пътя за сходно намаляване и на водещата лихва, което се очаква да бъде обявено на 20 април, за да се намалят разходите за финансиране на компаниите, засегнати от пандемията.

Централните банки в целия свят въведоха безпрецедентни стимулиращи мерки през последните няколко седмици, като силно намалиха лихвите си и вляха трилиони долари в икономиките на фона на строгите ограничения, въведени от множество страни за ограничаване на разпространението на COVID-19, припомня Ройтерс.

Китайската централна банка допълни, че чрез намаляването на тази лихва в икономиката ще влязат 100 млрд. юана (14,19 млрд. долара).