В Европа, пазарният дял на телефоните с Android е нараснал с 5% благодарение, отчасти, на възраждането на Samsung. Пускането на флагмана им, серията Samsung Galaxy S10, помогна на корейския производител да затвърди първата си позиция на Стария континент, като се очаква продажбите да продължат да се увеличават през тази година.

По данни събрани от Kantar за първото тримесечие на 2019 година показват, че Android заема 79,3% от всички продажби на смартфони на петте основни европейски пазара. Това се дължи, отчасти, на непрекъснатия растеж на Samsung, но и на увеличаването на пазарния дял на Huawei и Xiaomi. За сметка на това, iOS, операционната система на Apple, отбеляза спад в своя пазарен дял с два процентни пункта, с дял 20,1% в Европа.

Делът на Samsung в петте основни европейски пазара остава стабилен в последното тримесечие, подпомогнат от леко увеличение в Италия и Испания. Пускането на Samsung S10 е помогнало на южнокорейския производител да консолидира челната позиция в Европа.

В първия месец от пускането, продажбите на новите модели Samsung Galaxy S10 бяха разделени по следния начин: 49,4% заема моделът S10, 42,8% са за модела S10+ и 8% за S10е. Фактът, че най-скъпите модели на Samsung S10 доминират в класацията е положително събитие за корейците.

В началото на 2019 както Apple, така и Samsung, на свой ред обяви, че продажбите на мобилни телефони намаляват на фона на глобален икономически спад, причиненен освен всичко останало и от напрежението между Китай и САЩ. Корейците твърдят, че очакват „спад на печалбата за първото тримесечие на 2019”. Въпреки това, продажбите на новия флагман на световния лидер в продажбата на смартфони, Samsung S10, изглежда, че изненада всички, включително и производителите си, като вече бие всички рекорди по продажби в света, не само в Европа.